13.6.10

A fost Mona şi mergem la Deva să gătim


Foarte pe scurt fiindcă, imediat pornim, cîteva cuvinte despre ultimele evenimente.

1. La sfîrşitul săptămînii trecute a fost la mine Mona, de la Vinuri povestite.

2. Echipa Erdélyi Konyha va participa la Zilele Maghiarilor din Deva la concursul de gătit.

Şi acuma la rînd.

Despre Mona prima dată am auzit de la fiul meu, de fapt mi-a vorbit despre ea, ca despre prietena Alinei (prietena fiului meu). Apoi mi-a trimis un link. Citind blogul Vinuri povestite mi-am dat seama că nu că am dat de o expertă de vinuri, ci m-am nimerit la cea mai buna povestitoare de vinuri din lume. Serios - şi dacă eu spun, puteţi să mă credeţi - în toate limbile cunoscute de mine, n-am citi nicăieri nişte analize atît de frumoase despre vinuri, cum e la Mona. Mergeţi, şi vedeţi n-o să regretaţi. Ce puţin eu am învăţat foarte multe despre vinuri din posturile ei. Şi săptămîna trecută fiul meu în drum spre Bucureşti - venind din Cluj de la TIFF - a făcut un popas şi la mine, şi era cu ei şi Mona. Tare mult m-am bucurat că în fine am reuşit să cunosc persoana cine ştie atît de multe despre vinuri. Pentru musafirii mei din Bucureşti am făcut prăjitura din imagine, pe care mi-a inspirat prăjitura lui Orsi. O voi posta cînd mă intorc din Deva.

Deva: Ei, totul a pornit de la şeful editurii Corvin din Deva, de fapt cine editează şi revista noastră Erdélyi Konyha. La începutul săptămînii m-a sunat spunînd că la Deva azi va Zilele Maghiarilor din Deva, va fi şi un concurs de gătit, şi ar trebui să vine echipa, să facem un gulaş ca lumea, "să arătăm românilor din Deva cum e cultura ungurească". Ei, dacă e vorba de cultură, şi "hai să arătăm" defapt oricui, nu numai românilor, eu sunt capabilă de orice. Am dat câteva telefoane, şi în fine peste o oră voi porni împreună cu Edóka, din Miercurea Ciuc şi Zsuzsiga, din Gheorgheni la Deva "ca să arătăm" arta culinară ungurească. Dar nu numai noi mergem, ci va veni o gazdă din Lăzarea cu pîine de casă cu cartofi, vom aduce cu noi palincă de prune din Oroszhegy, şi vor veni şi ceteraşii două perchi din echipa de dans popular din Joseni, din partea Asociaţiei Domokos Pál Péter. Şi ce vom găti? Ce altceva: gulaş de ceteraşi - din cauza ceteraşilor. Cînd mă întorc voi posta şi reţeta acestui gulaş. Dar pînă atunci - mai ales dacă sunteţi aproape de Deva - merită să veniţi la casa de cultură î cursul după amiezii, fiindcă acolo voi fi eu, şi puteţi gusta gulaşul meu, dar veţi primi şi palincă din Oroszhegy, şi o bucată de pîine cu cartof.

2 comentarii:

Mona spunea...

Saru'mana pentru cuvintele frumoase, draga Aliz. Prajitura a fost delicioasa, ca tot ce gatesti tu. Astept cu nerabdare reteta gulasului de ceterasi, ca sa-l incerc si eu.

Sedith spunea...

Şi slăninuţa aţi uitat-o acasă?:D Drum bun şi mult succes, fetelor! De altfel, mie nu mi-i frică "de voi"! O să fiţi cele mai bune!!!:)