3.7.10

Mâncărică de dovlecei - tradiţională şi "modernă"



Nu demult am cumpărat nişte dovlecei frumoşi, supli şi tinerei:), ar fi fost păcat dacă n-aş fi făcut din ei o mâncărică bună, de vară. Dar ca aproape întotdeauna, drăcuşorul se bagă în mine şi nu mă lasă-n pace: trebuie să încerc mereu ingrediente, condimente, gusturi noi. Aşa s-au născut două feluri de mâncare, cu gusturi total diferite: una tradiţională cu usturoi şi mărar, iar cealaltă, să-i zic aşa: mai modernă, cu roşii şi busuioc.

Ingrediente:
2 dovlecei tineri, 1 ceapă albă potrivită, 1 lingură făină, 2-300 g smântână sau lapte, 1 legătură mărar, 1-2 căţei usturoi, 1 lingură ardei roşu tocat, 2 roşii coapte, decojite, 1 linguriţă busuioc tocat mărunt, 1 lingură făină, 1-2 linguri smântână, sare, piper, ulei, puţin zahăr.

Pregăteşi aşa:

Tăiem ceapa mărunt şi o căleim în puţin ulei. Adăugăm dovleceii daţi pe răzătoarea mare, punem un pic, un pic de apă şi îi lăsăm să se înăbuşe la foc mic, cca. 10-15 min., până se înmoaie, dar sunt încă crocante. Între timp, într-un alt vas punem 2-3 linguri de ulei, adăugăm cealaltă lingură de făină şi le-amestecăm. Punem repede şi ardeiul tocat şi stingem cu puţină apă. Adăugăm roşiile tăiate cubuleţe, puţină sare şi încă un pic de apă (dacă este necesar). Lăsăm să fiarbă cam 10 minute până ce devine un sos mai gros. Atunci adăugăm jumătate din dovleceii înăbuşiţi, 1-2 linguri de smântână, busuioc, sare şi piper şi lăsăm să dea în mreo două-trei clocote. La cealaltă parte de dovlecei adăugăm usturoiul pisat, făina frecată cu smântână, dacă trebuie mai punem şi apă şi lăsăm să fiarbă câteva minute. Sărem, piperăm şi la urmă adăugăm mărarul tocat.
Noi le-am mâncat aşa, numai cu pâine, dar dacă e nevoie se poate mânca şi cu ouă-ochiuri, cârnat prăjit, cremvurşti fiert sau orice fel de carne.

8 comentarii:

Anonim spunea...

simplu si foarte gustos...

sedith spunea...

Da, Anonim, este foarte simplu si mai ales rapid, iar cine consuma cu placere dovleceii zice ca e si gustos. :)

Anonim spunea...

Dovlecei cu rosii si busuioc... mmm... ce idee minunatá! Pregátesc si eu repede!
Monica

sedith spunea...

Monica, mă bucur, că ţi se pare interesant, sper să-ţi şi placă!:)

Anonim spunea...

D-neavoastra cum pregatiti ardeii iuti murati?Multumesc foarte mult!

Anonim spunea...

ma refeream cum murati ardeii iuti...

sedith spunea...

Anonim, te referi la ardei iuti murati intregi? Sau taiati rondele? Eu, personal nu am numai o reteta de ardei iuti cu ceapa, dar poate careva dintre colege poate sa te ajute.
Le intreb!:)

Anonim spunea...

Mancarea de dovlecei se poate face si astfel:Dovleceii tineri fara seminte se taie in cubulete de aproximativ 20mm/20mm ,se calesc in ulei si se scurg de surplusul de ulei.Dacu sunt samantosi se indeparteaza partea cu seminte.Se caleste apoi ceapa taiata marunt in ulei pana devine sticloasa,apoi se adauga un pic de usturoi taiat dupa gust si se adauga dovleceii caliti si se condimenteaza cu piper si cimbru.sa pun la cuptor 15-20 minute.Daca este nevoie se adauga si putina apa si optional concentrat de supa de legume.Se serveste rece cu smantana sau iaurt.Pofta buna