27.5.10
Prăjitură cu mere
Ingrediente -pt. o tavă de min. 28x40 cm:
5 ouă, 250 g zahăr, 1 zahăr vanilat, coaja răzuită de la o lămâie, 3 linguri de apă rece, 5 linguri de apă fierbinte, 1 linguriţă praf de copt, sare, 100 ml ulei, 250 g făină, 10-12 mere potrivite, dulceaţă de afine sau coacăze negre, 1 linguriţă scorţişoară, 2 linguri zahăr, 1 lingură griş, unt şi făină pt. tapetarea tăvii sau hârtie de copt.
Cureţi merele, le tai în două, le scoţi sâmburii şi le pui în apă cu zeamă de lămâie sau oţet să nu se înnegrească. Gălbenuşurile le freci cu zahărul, apa rece, vanilia şi coaja de lămâie până devine foarte spumoasă. Albuşurile le baţi spumă cu un praf de sare, iar când spuma este tare, adaugi rând pe rând 5 linguri de apă fierbinte, bătând în continuare încă un minut. Amesteci spuma de gălbenuş cu cea din albuş, şi adaugi făina, praful de copt şi uleiul amestecând uşor de sus în jos. Ungi o tavă cu unt, o tapetezi cu făină şi torni în ea compoziţia rezultată. Scurgi merele de apă şi le aşezi în tavă cu scobiturile în sus. În fiecare adâncitură pui câte o linguriţă de dulceaţă şi presari zahărul, scorţişoara şi grişul pe toată suprafaţa tăvii. Dai tava la cuptor şi coci păjitura la foc mijlociu. O serveşti presărată cu zahăr pudră, dar cu câte-un un şpriţ de frişcă pe fiecare măr, poate să fie şi o prăjitură festivă. Este important să o coci într-o tavă mare, că dacă nu, compoziţia din tavă creşte şi acoperă jumătăţile de mere umplute. Dacă nu ai o tavă aşa mare, pregăteşte prăjitura din mai puţine ouă, scăzând, firesc, şi restul ingredientelor!
Poftă bună!
Premii - două deodată
Deoarece premiile trebuie date şi mai departe, le ofer celor trei cititoare ale noastre menţionate mai jos, şi de ce nu, tuturor fetelor din echipa Erdélyi konyha.:) Ştiu că premiile nu se prea dau înapoi, dar Nely într-adevăr are un blog interesant, şi faptul că ne socoteşte parte a cercului ei de prieteni este o onoare mare pentru noi. Şi nu în ultimul rând, deocamdată ele sunt "bloggeriţele" pe care le cunoaştem mai bine.:)
Cu această ocazie vreu să le şi salut pe primele noastre cititoare: Lissa, Katja şi Nely. Sperăm că pe GULAŞ veţi găsi întotdeauna lucruri interesante de citit şi de încercat!:)
25.5.10
SARMALE
Îmi plac foarte mult sarmalele, dar foarte rar mă decid să le şi prepar. Acum mi-a dat un impuls oala de lut, cumpărată cu ani în urmă la Corund.
Ingrediente: 1,5 kg varză dulce, 1 kg carne tocată (amestec de porc şi vită), o ceaşcă de orez, 2 cepe mai mărişoare, ulei, sare, Vegeta, boia, piper, 1 kg costiţă afumată, mărar proaspăt, 0,5 l bulion.
Întâi opărim frunzele de varză în apă cu puţină sare, apoi preparăm umplutura. Cepele le tăiem mărunt şi le prăjim în ulei. Când sunt prăjite, adăugăm boiaua. Amestecăm carnea cu orezul, adăugăm ceapa şi condimentăm cu sare, Vegeta, boia, piper, puţin bulion şi mărar tăiat mărunt. Cu această umplutură umplem frunzele de varză. Pe fundul cratiţei în care fierbem sarmalele, punem un rând de varză - tăiată mărunt - şi mărar. Deasupra punem un rând de sarmale, peste care câteva bucăţi de costiţă. Urmează un rând de sarmale şi iarăşi costiţă. Peste ultimul rând de sarmale punem costiţa rămasă, 2-3 frunze de varză şi turnăm apă, aproape cât să acopere totul. Punem oala pe foc şi când fierbe apa, adăugăm restul de bulion. Lăsăm să fiarbă la foc mic timp de 2 ore.
POFTĂ BUNĂ!
23.5.10
Tort cu crema de branza si capsuni
Pentru blat:
3 oua
6 linguri de faina
6 linguri de zahar
1/2 plic praf de copt
1 plic zahar vaniliat
3 linguri apa
Mod de preparare:
Se freaca galbenusurile cu zahar adaugand din cand in cand cate o lingura de apa pana se obtine o crema . Separat se amesteca faina cu praful de copt si se adauga putin cate putin in amestecul de galbenusuri. Albusurile se bat spuma si se adauga la amestec.
Se unge o forma de tort de 26 cm cu unt si se tapeteaza cu faina, se pune compozitia in forma si se coace la foc potrivit
timp de 40 min. Se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca.
Crema :
400 g branza dulce
200 ml frisca lichida
Decor :
500 g capsuni
1 plic de gelatina transparenta
Frisca se bate tare. Se amesteca apoi cu braza de vaci si cu capsuni.Se toarna crema peste blatul, se decoreaza cu restul de capsuni.Am preparat jeleul din praful de jeleu amestecat cu 2 linguri de zahar, am adaugat 150 ml apa si am pus la fiert cam 1 minut. Jeleul astfel obtinut l-am lasat sa se racoreasca (nu prea mult ca se ingroasa si nu-l mai puteti repartiza frumos peste blat), apoi l-am intins pe toata suprafata tortului.
20.5.10
Gulaşul ca ars poetica
Gulaş simplu
Ingrediente: 300-400 g ceafă de porc (sau orice fel de carne grasă de porc), o lingură de untură, o ceapă mare, un ardei, 1,5 kg cartofi, o linguriţă de boia de ardei (preferabil iute), piper, sare.
Tai ceapa şi ardeiul în cubuleţe mici şi le căleşti în untură. Antenţie, gulaşul bun se face cu untură sau cu slănină afumată, nu cu ulei, fiindcă cartoful absoarbe untura, dar nu şi uleiul! Dacă faceţi cu ulei, s-ar putea să iasă uleios, greţos, ceea ce nu e bine.
Când ceapa şi ardeiul e gata (să nu fie prăjit!), pui o linguriţă de boia, amesteci, şi imediat adaugi carnea tăiată tot în cubuleţe.
Amesteci puţin, pînă cînd carnea îşi schimbă culoarea, torni puţină apă deasupra, pui capacul pe cratiţă şi laşi să fiarbă.
Între timp cureţi cartofii, îi tai în lungime ca şi pentru cartofii pai, şi îi adaugi la carnea din cratiţă. Torni apă (preferabil fierbinte) aproape cât să acopere, pui sare şi piper după gust şi fierbi pînă când se înmoaie şi cartofii.
Poftă bună!