Iată-ne, în fine, am reuşit să creăm şi acest blog. Mulţi ştiu că de mult timp ne tot pregătim, dar fiind şi noi prinse în vîrtejul Vieţii, pînă acum n-am reuşit să facem. Ba din cauza timpului, ba din lipsă de inspiraţie... Dar mai bine nu mai inventez alte scuze, ci scriu cîteva rînduri despre noi. Cine suntem? - poate mai mulţi v-aţi formulat această întrebare. Deci noi suntem un grup de femei din Ardeal - în majoritate din Ţinutul Secuiesc - care ne-am împrietenit prin blogurile noastre de gastronomie scrise în limba maghiară. La un moment dat, pur şi simplu "ne-a descoperit" şeful editurii Corvin din Deva, şi ne-a oferit şansa de a participa în echipa de redactori a revistei Erdélyi Konyha (Bucătăria din Ardeal) - aceasta s-a întîmplat prin noiembrie anul trecut. De atunci ne suntem alături, şi în fiecare lună edităm un exemplar al revistei EK cu reţetele noastre. Cîteva exemplare au ajuns şi la cititori români, mulţi bloggeri au vizitat şi blogurile noastre, dar nu numai, fiindcă avem foarte mulţi prieteni români, care ne tot întrebă: "dar cînd faceţi un blog şi pe româneşte ca să înţelegem şi noi?" Iată, am făcut. Mulţi ne-au pus şi întrebarea: "ei, dar cum faceţi voi gulaşul, de iese aşa de bun?" Nu păstrăm secretul - cum nu ţinem în secret nici celelalte mîncăruri, prăjituri, etc. pe care le pregătim familiilor noastre -, ba chiar în primul post vom dezvălui "tainele gulaşului cel mai simplu din lume". Dar înainte de aceasta o mică rugăminte: să nu fiţi prea severi cu noi referitor la eventualele greşeli de exprimare sau ortografice. Toţi avem ca limbă maternă limba maghiară, limba română fiind a doua noastră limbă. Încercăm, totuşi, să fim cît mai pe înţelesul tuturor, dar dacă ceva nu e clar: înterbaţi, şi încercăm să vă explicăm. Cu aceste gînduri lansăm acest blog şi sperăm că - citindu-ne - multora dintre voi le vom aduce bucurie şi plăcere.
Gulaş simplu
Ingrediente: 300-400 g ceafă de porc (sau orice fel de carne grasă de porc), o lingură de untură, o ceapă mare, un ardei, 1,5 kg cartofi, o linguriţă de boia de ardei (preferabil iute), piper, sare.
Tai ceapa şi ardeiul în cubuleţe mici şi le căleşti în untură. Antenţie, gulaşul bun se face cu untură sau cu slănină afumată, nu cu ulei, fiindcă cartoful absoarbe untura, dar nu şi uleiul! Dacă faceţi cu ulei, s-ar putea să iasă uleios, greţos, ceea ce nu e bine.
Când ceapa şi ardeiul e gata (să nu fie prăjit!), pui o linguriţă de boia, amesteci, şi imediat adaugi carnea tăiată tot în cubuleţe.
Amesteci puţin, pînă cînd carnea îşi schimbă culoarea, torni puţină apă deasupra, pui capacul pe cratiţă şi laşi să fiarbă.
Între timp cureţi cartofii, îi tai în lungime ca şi pentru cartofii pai, şi îi adaugi la carnea din cratiţă. Torni apă (preferabil fierbinte) aproape cât să acopere, pui sare şi piper după gust şi fierbi pînă când se înmoaie şi cartofii.
Poftă bună!
4 comentarii:
Szuper!:)Gratulalok nektek lanyok,ugyesek vagytok!Tetszik,tetszik:)
Felicitari pentru blog si mult succes in continuare!
Edó: Köszönjük és bármikor kedved tartja és időd engedi: hajrá!
Lissa: Dragă Lissa te felicităm ca prima noastră cititoare! Mulţumim pt. urările de bine, şi te mai aşteptăm. :)
Un blog foarte interesant!
Va asteptam, cu retete traditionale unguresti, scrise in maghiara si traduse si in romaneste, pe blogul FACEFOOD!
Trimiteți un comentariu