
Gogoşari cu conopidă
Îngrediente: 2 kg gogoşari, 1 kg capia, 1-2 conopidă, piper, foi de dafin; pt. zeamă: la 1,5 l de apă, 0,5 l de oţet de 9 grade din Bistriţa, 2 linguri de sare, 8-10 linguri de zahăr, 1 linguriţă de conservant.
Conopida o spălăm bine, şi mărunţim în bucăţele mai mici, gogoşarii şi capia tot îi spălăm şi tăiem în bucăţele. Fierbem îngredientele pt. zeamă în afară de conservant - mai gustăm, poate mai punem un pic de zahăr, sau oţet, adică la gust zeama trebuie să fie puţin sărat, puţin acrişor, puţin dulce. Apoi punem conopida la rînd în cantităţi mai mici în zeama în fierbere, şi le fierbem cca 3-5 minute, adică pînă cînd încă mai rămîn crocante. Conopida aşa pregătită punem alături de ex. într-o farfurie. După aceasta luăm gogoşarii şi capia şi băgăm în zeamă (tot la rînd în cantităţi mai mici), dar în acest caz nu-i mai fierbem, numai lăsăm scurt timp în zeamă pîna cînd îşi schimbă culoarea. Gogoşarii şi capia punem direct în borcanele foarte bine spălate, dar între două straturi de gogoşari punem şi un strat de conopidă fiartă. Cînd borcanele s-au umplut, în fiecare punem - după mărime - 1-2 buc. de foi de dafin şi cîteva boabe de piper (după gust). Între timp fierbem zeama din nou, dar de data aceasta adăugăm şi conservantul, apoi turnăm peste zarzavaturi zeama fierbinte. Punem capacul peste fiecare borcan, şi-i lăsăm să se răcească foarte încet, învelit cu pături, prosoape etc.
Ei, cînd fac această murătură de fiecare dată bag într-un borcănel şi cîteva bucăţi de ardei iuţi pe care nu le fierb dinainte şi torn zeama peste ardeii iuţi. Iar borcănelul bag cu borcanale mai mari, mai "serioase" între pături, să se răcească foarte încet.
Nu vă speriaţi: încă nu m-am apucat de gogoşari - cel puţin la noi în Harghita are preţul ca aurul - ce vedeţi pe poză e făcut încă toamna trecută. Dar fiindcă cititoarea noastră ne-a întrebat, m-am gîndit să postez această reţetă.
8 comentarii:
Foarte buna reteta...si eu pun gogosarii cu conopida,reteta e asemanatoare si ne plac tare mult ,uite ca acum am sa pun si un borcanel cu ardei iuti cu aceasta muratoare,nu ma gandisem la asta.
Va doresc o saptamana frumoasa.
Asa Lissa, n-are rost sa se framinta omul, cu ardeii iuti, cel putin eu intotdeauna le pun asa "pe alaturi". Cind pun castraveciori, gogosari, etc. in zeama ce ramine - ca nu se poate calcula niciodata la fix - bag ardeii iuti. :)
imi place reteta, multumesc!
Anonim: sper sa-ti placa si muratura. :)
nu-i mult otetul?
Ralus: nu fiindca si cantitatea de zahar e semnificativ.
Juj de szépek!:-)
Mi-au iesit niste gogosari f.f. buni. :) Multumesc pentru reteta! Sarbatori fericite!
Trimiteți un comentariu