17.6.10

Am fost la Deva şi am câştigaaat

În fine, am fost la Deva şi cum era de aşteptat, am câştigat concursul de gătit gulaş la Zilele Maghiarilor din Judeţul Hunedoara. Mă rog, am făcut un gulaş cu totul excepţional, cu multe adaosuri şi condimente, şi l-am numit "gulaş de ceteraşi", fiindcă cît timp fierbeam gulaşul ceteraşii din Joseni cântau. Dar erau şi tineri dansatori, tot din Joseni.
Am dus slănină afumată ardelenească făcut de tatăl lui Edóka, şi am servit cu ceapă roşie şi cu pâine de casă cu cartofi făcut de familia Bartalis din Lăzarea. Şi cine a cumpărat o pâine întreagă a primit şi un păhărel de palincă de prune din Oroszhegy făcut de tatăl lui Ottis.

Gulaşul l-am făcut în doi ceauni pe foc liber cam pt. 100 de persoane, dar în fine cred că au mâncat cca 200 de persoane, şi ne pare rău că nu era de ajuns pt. toate lumea. Atît maghiarii cît şi românii erau foarte interesaţi de reţeta gulaşului, mulţi ne întrebau cum am făcut "găluştele" din aluat de paste şi ciupite în gulaş. Dar mai bine scriu la rînd totul, cum am făcut.

Îngrediente pt. cca 100 de persoane: 10 kg carne de porc - din care 1,5 kg cîrnaţi de casă afumat, şi 1,5 kg afumături (costiţă), restul pulpă şi carne cu slănină -, cca 1 kg de slănină afumată, 2-3 kg de ceapă, 1 kg ardei, 150 gr boia de ardei (de data asta dulce), 1-2 kg hribi, 10-15 kg cartofi, "găluşte" din aluat de paste din 3 ouă şi 300 gr făină, tarhon pus în oţet cca 5-6 linguri, 1 l smântână, şi cremă gulaş de casă, sare, piper, după gust.

Mai întîi tăiem carnea cubuleţe şi condimentăm cu sare, piper şi Vegeta (preferabil de casă). După aceea şi slănina o tăiem cubuleţe, şi prăjim, după aceasta punem cîrnaţii tăiaţi rondele mai mari, cînd s-a prăjit şi "lasă culoarea roşie de boia", adaguăm ceapa şi ardeiul tăiat tot cubuleţe mici şi prăjim. Cînd ceapa şi ardeiul e gata punem boiaua, dar să avem grijă să nu se prăjească fiindcă dă un gust amar mîncării. Punem şi carnea deodată cu afumăturile, şi turnăm apă cît acoperă, după aceasta fierbem pînă cînd se face aproape gata carnea. Atunci punem hribii şi cartofii tăiaţi în formă lungă şi apă cît acoperă. Cînd s-a fiert gustăm şi mai pune sare, dacă este necesar şi fierbem pînă cînd cartofii se fierb. Atunci punem "găluştele ciupite" din aluat de paste (de data aceasta eu la-am şi prăjit în puţină untură - dar nu e absolut necesar), tarhonul tăiat fin, crema de gulaş de casă. Cînd şi "găluştele ciupite" s-au fiert stingem focul, şi punem şi smîntîna.
Din păcate n-am reuşit să facem poză despre mâncarea servită fiindcă era coadă lunga, şi totul s-a dus cît ai clipi. Ajutoarele mele Edóka şi Zsuzsiga nici n-au apucat să guste.

Şi în fine iată şi echipa cîştigătoare.

14 comentarii:

Anca spunea...

Felicitarti!se vede ca esti Bihoreanca ca mine ;))

VAI CE-MI PLACE GULASULLL MOR DE POFTA SI NU STIU DE UNDE SA-MI IAU un ceaun sa-mi fac si eu
Am si eu o reteta dar nu asa bogata ca a ta daaar cand imi cumpar sa sti ca o sa o incerc pe ata sigur:)
mama mea a vut un preiten maghiar si de la el am invatat cum sa-l fac
maghiari fac mancare asa de gustoasa ..vai,vai hmmmm

Aliz spunea...

Anca: îţi mulţumesc pt. urări de bine, şi totodată un pic Te "dezamăgesc", fiindcă cea care a scris postul e Aliz, din Harghita nu Hajnalka, din Bihor. :) Dacă la vară umbli pe la Harghita te ajut să ai un ceaun, fiindcă la noi se găseşte. :)

Lissa's Cakes spunea...

Felicitari echipei!
Ce mi-ar fi placut sa vin sa va vad si sa gust gulasul vostru ,stau aproape de Deva dar din pacate chiar in perioada asta am fost tare bolnava si nu am putut merge nicaieri.
Va felicit inca o data !!!!

Aliz spunea...

Lisa draga, ne pare rau ca ai fost bolnava si n-ai putut veni la Deva. Ar fi fost minunat sa ne intilnim acolo. Sper ca de atunci te-ai insanatosit. Multumiri si pt urari de bine, si mai venim la Deva, poate ne intilnim atunci. :)

DAVELLA CULINAR spunea...

Felicitari pentru gulas si victorie! Voi chiar ca ati reusit sa faceti pofta cu acest gulas minunat. Iar de ceapa cu slanina nu mai spun; aici in Montreal pot gasi cea mai buna slanina si cel mai gustos salam la un magazin unguresc. BRAVO! Calde salutari de peste ocean!

ralus spunea...

felicitari! salivez deja!
amu daca nu spuneti unde gasesc reteta de Gulyas krem de cas, nu ma mai joc :))

Aliz spunea...

Davella: multumesc pt. urarile de bine. Daca treci oceanul si cumva vii acasa treci si pe la Harghita, si facem din nou un gulas ca lumea.

Ralus: avem si reteta de Gulyás krém de casa. La timpul potrivit, cind os sa fie pe piata ardei grasi, si gogosari din abundenta, vom posta si reteta. Eu fac in fiecare an din ce in ce mai mari cantitati, de obicei nu apuca craciunul, numai daca ascund undeva in coltul camarei si de mine. :)))

DAVELLA CULINAR spunea...

Multam de invitatie Aliz! Ospitalitatea voastra se vede si in poze. Aseara, noroc ca am avut slana si ceapa rosie in frigider, caci pe sotul meu l-au apucat salivarile...Dar la un gulas tot venim cand ne-o ajuta Domnul sa trecem oceanul. Pana una alta, ma duc saptamana viitoare la nenea unguru' poate cu ajutorul retetei postate de voi, mi-o iesi si mie un gulas mititel.Va imbratisam cu drag!

Nely spunea...

Bravo fetelor! FELICITARI!
Tare mult mi-as fi dorit sa ma aflu printre cele 200 de persone care au gustat din gulasul vostru...
Privesc pozele, dau click sa le maresc si mor cand vad ce-i acolo....
Sunteti de neintrecut! O zi minunata!

Craita spunea...

Felicitari,tare mi-ar fi placut sa mananc si eu putin din gulasul tau!

Seafalcon spunea...

Aliz és sedith a győztes csapat, a másik kettőt nem ismerem... jól mondom-e?

Ha már itt vagyok, kérdezek:

1 ceapă albă potrivită - ez a google fordító szerint = jobbra egy hagyma. Ennek nincs sok értelme egy receptben.
Megoldás?

Florin spunea...

Deja am gura plina. De saliva!

mancare_traditionala spunea...

Felicitari echipei!

Anonim spunea...

''az a szepp...az a szepp/baga nasu-ncur la reeepp//az aa...az aa.....az a-az a szepp///''.